L'Estearat de magnesi és el compost químic amb la fórmula . És un sabó, format per sal que conté dos equivalents d'estearat (l'anió de l'àcid esteàric) i un catió de magnesi (Mg2 +). L'estearat de magnesi és una pols blanca i insoluble en aigua. Les seves aplicacions aprofiten la seva suavitat, insolubilitat en molts dissolvents i baixa toxicitat. S'utilitza com a agent desprenent i com a component o lubricant en la producció de productes farmacèutics i cosmètics.Angelo Nora, Alfred Szczepanek, Gunther Koenen, "Metallic Soaps" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2005 Wiley-VCH, Weinheim.

Producció L'estearat de magnesi es produeix per reacció de l'estearat de sodi amb sals de magnesi o mitjançant el tractament de l'óxid de magnesi amb àcid esteàric. Alguns suplements nutricionals especifiquen que l'estearat de sodi utilitzat en la fabricació de l'estearat de magnesi es produeix a partir d'àcid esteàric d'origen vegetal.

Usos L'estearat de magnesi s'utilitza sovint com a antiadherent en la fabricació de comprimits, càpsules i pols mèdiques. En aquest sentit, la substància també és útil perquè té propietats lubricants, evitant que els ingredients s'adhereixin als equips de fabricació durant la compressió de pols químics en pastilles sòlides; l'estearat de magnesi és el lubricant més utilitzat per a les pastilles. No obstant això, pot causar una menor humectabilitat i una desintegració més lenta de les pastilles i una dissolució més lenta i fins i tot solubilitat del medicament.

L'estearat de magnesi també es pot utilitzar de manera eficient en processos de recobriment en sec.

En la creació de caramels premsats, l'estearat de magnesi actua com a agent desprenent i s'utilitza per unir el sucre a caramels durs com els "mints". https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/FST-9.pdf

L'estearat de magnesi és un ingredient comú en les fórmules per a nadons.

Curiositat L'estearat de magnesi és un component important dels cèrcols de brutícia que s'enganxen a la paret de la banyera. Quan són produïts per aigua i sabó, l'estearat de magnesi i l'estearat de calci formen un sòlid blanc insoluble en aigua i es coneixen col·lectivament com a escuma de sabó. En el cas dels cèrcols en aparells sanitaris, la sal esteàrica ha absorbit restes orgàniques provinents de la pell. La duresa de l'aigua en facilita la precipitació.

Seguretat L'estearat de magnesi es considera generalment segur per al consum humà a nivells inferiors a 2.500 mg / kg al dia i es classifica als Estats Units com a generalment reconegut com a segur (GRAS). El 1979, el subcomitè de la FDA sobre substàncies GRAS (SCOGS) va informar: "No hi ha proves a la informació disponible sobre ... estearat de magnesi ... que demostri, o suggereixi motius raonables per sospitar un perill per al públic quan és usat en nivells actuals i de la manera que es practica ara, o que es podria esperar raonablement en el futur."FDA's SCOGS Database ; Report No. 60; ID Code: 557-04-0; Year: 1979

Referències

Categoria:Sals d'àcids orgànics