thumb|250px|Muskotályzsálya (Salvia sclarea)
A muskotályzsálya-olaj a muskotályzsályából (Salvia sclarea) nyert illóolaj, amelyet általában víz- vagy vízgőz-desztillációval állítanak elő a növény virágzatából. Az Európai Gyógyszerkönyvben (amelyen a Magyar Gyógyszerkönyv is alapul) Salviae sclareae aetheroleum néven hivatalos. Színe sárga vagy halványsárga, illata jellegzetes, fűszeres. Összetételét tekintve többféle vegyületből álló keverék, amelyben leginkább terpének és terpenoidok fordulnak elő.
A muskotályzsálya-olajat felhasználják az élelmiszeriparban, a szesziparban, az illatszeriparban és a kozmetikai iparban is.
Laboratóriumi körülmények között változó hatékonyságú baktérium- és gombaellenes hatását állapították meg, valamint kedvező antioxidáns mivoltát.
Tulajdonságai Az Európai Gyógyszerkönyv 10. kiadása a muskotályzsálya-olajat a Salvia sclarea friss vagy szárított virágos hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyert illóolajként definiálja, amelynek megjelenése színtelentől barnássárgáig változhat, de legtöbb esetben halványsárga. Szaga jellegzetes.
A Food Chemicals Codex 9. kiadása szerint a muskotályzsálya illóolaja a növény leveleiből és virágzatából vízgőz-desztillációval kinyert, halványsárga vagy sárga színű folyadék. Fűszeres illata és borra emlékeztető bukéja van. A legtöbb természetes olajban oldódik, ásványi olajokban pedig 3 térfogatnyi mértékig szintén oldódik, de további elegyítés hatására színe opálossá válik. Glicerinben és propilénglikolban oldhatatlan.
A Flavor Ingredients leírása alapján zöld, édes, virágos, fűszeres, teához és szénához hasonló illata van, gyümölcsös árnyalattal. Kis koncentrációban (0,002%-os hígításban) zamatát is hasonló jelzőkkel írják le: zöld, édes, fűszeres, virágos, fás, mentolos íze van, mely egy kicsit szénára és dohányra emlékeztet.
A kivont illóolaj színe függ a felhasznált növényi részektől is; minél nagyobb arányban vannak muskotályzsálya-levelek az alapanyagban, annál sötétebb színezetet kap.
Összetétele thumb|250px|Muskotályzsályából nyert illóolaj A muskotályzsálya illóolaját alkotó vegyületek legfőképp a monoterpének, monoterpenoidok, szeszkviterpének és szeszkviterpenoidok csoportjába sorolhatók be. A legjelentősebbnek számító összetevő a linalool és a linalil-acetát.
+ A muskotályzsálya illóolajának profilja származási hely növényi rész populáció jellege műszeres analízis típusa a kinyert olaj főbb összetevői Görögország (Tríkala prefektúra) szárított, föld feletti részek vadon termő GC-MS linalool (30,43%), linalil-acetát (19,75%), geranil-acetát (12,1%), neril-acetát (7,78%), α-terpineol (5,08%), geraniol (4,21%), szklareol (3,53%) Görögország (Joánina prefektúra) szárított, föld feletti részek vadon termő GC-MS linalil-acetát (31,05%), linalool (18,46%), α-terpineol (7,56%), szklareol (5,55%), geranil-acetát (4,45%), 8,13-epoxi-15,16-dinorlab-12-én (3,03%) Irán (Fársz tartomány) szárított, föld feletti részek vadon termő GC + GC-MS linalil-acetát (34,0%), linalool (18,5%), germakrén D (10,0%), szklareol (8,7%), α-terpineol (5,7%), geranil-acetát (3,8%), (E)-kariofillén (3,3%) Irán (Iszfahán tartomány) szárított virágok vadon termő GC-FID + GC-MS germakrén D (20,88%), limonén (12,29%), α-bulnezén (12,26%), eudezm-7(11)-én-4-ol (9,95%), spatulenol (9,74%), β-kariofillén (9,69%), β-longipinén (5,52%), α-ilangén (5,02%), dehidro-elsholtzia-keton (4,33%), artemizia-trién (3,65%), biciklogermakrén (3,37%), aromadendrén (3,29%) Irán (Iszfahán tartomány) szárított levelek vadon termő GC-FID + GC-MS germakrén D (20,83%), β-kariofillén (17,24%), kariofillén-oxid (10,42%), spatulenol (9,98%), biciklogermakrén (8,76%), α-kopaén (6,79%) Libanon (Bejrút) föld feletti részek vadon termő GC-FID + GC-MS linalool (38,07%), α-terpineol (13,40%), geraniol (5,67%), geranil-acetát (4,86%), mircén (3,0%) Libanon (Taanájel) föld feletti részek vadon termő GC-FID + GC-MS linalil-acetát (35,28%), linalool (10,75%), germakrén D (10,60%), α-terpineol (6,45%), geraniol (4,40%), geranil-acetát (3,45%) Olaszország (Szardínia) friss levelek vadon termő LC-flash + GC-FID metil-kavikol (49,02%), linalil-acetát (19,20%), linalool (9,93%), α-terpineol (7,51%), α-terpinil-acetát (4,30%), 1,8-cineol (3,23%) Spanyolország (Madrid autonóm közösség) nincs adat vadon termő GC-FID + GC-MS linalool (32,97%), linalil-acetát (16,85%), germakrén D (7,57%), α-terpineol (5,63%), β-kariofillén (4,80%) Tádzsikisztán (Yovon-körzet) szárított, föld feletti részek vadon termő GC-MS linalil-acetát (39,2%), linalool (12,5%), germakrén D (11,4%), α-terpineol (5,5%), geranil-acetát (3,5%) Törökország (Çamlıyayla-fennsík) szárított, föld feletti részek vadon termő GC-FID + GC-MS L-linalool (48,85%), linalil-acetát (16,67%), α-terpineol (6,06%), geraniol (4,38%), geranil-acetát (4,34%) Törökország (Kelet-anatóliai régió) szárított, föld feletti részek vadon termő GC-FID + GC-MS germakrén D (24,72%), β-kariofillén (16,24%), biciklogermakrén (9,63%), linalil-acetát (5,52%), α-kopaén (3,78%) Üzbegisztán (Vahschivar) virágzat vadon termő GC-FID + GC-MS linalool (32,0%), linalil-acetát (29,0%), α-terpineol (12,0%), geranil-acetát (6,7%), neril-acetát (4,5%), neral (4,4%) Üzbegisztán (Vahschivar) virágok és murvalevelek vadon termő GC-FID + GC-MS linalool (44,0%), linalil-acetát (17,0%), α-terpineol (15,0%), geranil-acetát (6,1%), neril-acetát (3,2%), neral (3,1%)
Felhasználása A muskotályzsálya illóolaját felhasználják az élelmiszeriparban pékáruk, sütemények, fagyasztott tejtermékek, cukorkák, ízesítők, alkoholmentes üdítők gyártásához. A szesziparban alkoholos italok készítésénél, pl. különféle sörök, likőrök, muskotályok, vermutok esetén használják fel. Ezen kívül parfümök, kozmetikumok, dohánytermékek előállításához, illetve gyógyászati és aromaterépiás célokra is felhasználják.
Farmakológiai hatásai A muskotályzsálya illóolajának baktériumellenes hatásával több kutatásban is foglalkoztak. A kísérletek során mérsékelt, közepes, illetve jelentős antibakteriális hatást mértek.
Gombafajok elleni aktivitásával szintén foglalkozott több publikáció is, melyekben mérsékelt, közepes, illetve jelentős antifungális hatást mértek in vitro körülmények között.
A muskotályzsályából nyert illóolaj antioxidáns hatását több kutatás során is jónak ítélték a kapott eredmények alapján.
Megjegyzések
Hivatkozások
Kategória:Illóolajok