A rozmaring illóolaját az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó rozmaring (Rosmarinus officinalis) leveleiből és virágos-leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-2,5%-os eredménnyel. Az illóolaj 85%-os alkoholban oldódik, fajsúlya 15 °C-nál 0,90-0,92, majdnem színtelen, kissé halványsárga színű, rozmaringra jellemző és enyhén kámforos illatú. thumb|260px Főbb alkotórészei Eukaliptol (17-40%), kámfor (10-20%), cineol (15-30%), D és L- borneol (10-18%), L-kámfor (4-10%), bornil-acetát (5-6%), terneol, α-pinén, β-pinén és egyéb terpének ill. szeszkviterpének.
Felhasználása Rovarölő hatású. Kozmetikumokban illatszerként használatos.
Jegyzetek
Források
Tolnai világlexikona
Kategória:Fűszerek Kategória:Illóolajok Kategória:VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogok